Beslagen bril

29 mei

Ilja Pfeiffer verwoordde mooi in zijn column hoe ver we verwijderd zijn van objectieve berichtgeving: “De kop boven het vervolgbericht in de NRC, baken van nuance, luidde: ‘Schutter in Quebec is fan van Trump en Le Pen.’ Dat zeggen ze van moslims nou nooit. Die zijn geen ‘schutters’, maar levensgevaarlijke terroristen. En die zijn geen ‘fan’ van Abu Bakr al-Baghdadi, zoals je ook fan van Gerard Joling kunt zijn, een beetje meelijwekkend maar op zich onschuldig, nee, die zijn geradicaliseerd in het gedachtegoed van IS.”

Ook ik draag een beslagen bril, bekijk de dingen zoals ik ze wil zien of denk dat ik ze lees. Niets mis mee, zo lijkt. Totdat je die column van Ilja Pfeijffer leest. Nu ik oplettend lees en kijk, besef ik me pas hoe diep in de haarvaten van de verslaggeving onze westerse superioriteitsgedachte is doorgesijpeld. Best schokkend, zeker als je denkt onafhankelijke opiniestukken te lezen. Toch weet ik niet zo goed wat ik anders moet raadplegen, want ook internet staat bol van de suggestieve berichten.

Totdat..

Ik van Bellingcat hoorde. En Christiaan Triebert. Online opensource investigation, de nieuwe manier om feiten rond gebeurtenissen op te sporen. Echt duvels interessant, maar helaas: tijdrovend. Zo reconstrueerde Christiaan vanuit Kuala Lumpur in 8 dagen tijd wat er rond de vermaande coupe in Turkije gebeurd was. De bronnen? Facebook, whatsapp, instagram, google maps en nog tig sociale media. Foto’s, geluiden, routes, korte tekstberichten, telefoonnummers en nummerborden vormden een spoor naar een Turkse legereenheid die wel verdacht dichtbij de president kwam zonder instructie. En dan kun je een duidelijke conclusie trekken: “Er was sprake van een coupe poging en ja die was geleid vanuit een legereenheid”. Feitelijk een juiste conclusie.

Maar…

Nu de beslagen bril af is, vraag ik me af in hoeverre sociale media berichten, foto’s en routes gemanipuleerd zijn. Dus of Bellingcat wel het ei van Columbus is, want conclusies gaan scheef als de feiten veranderen. In de tv-serie Homeland is de geheime dienst in het geniep zo actief op sociale media dat zij zelfs de politiek beinvloeden. Dat kan dus en is eenvoudig. Daarom opteer ik nu voor een schoon gepoetste bril met lichtgele glazen. Zodat ik vrolijk met open zonnige blik onderwerpen kan bespreken met degene die de andere krant heeft gelezen, die altijd op zijn mobiel zit en degene die uitsluitend televisie kijkt. Och nou vergeet ik die ene ver weg levende ziel die alleen radio luistert of uitsluitend nog in persoon communiceert. Ook hun mening wil ik graag horen, voordat ik de mijne vorm. En zo wil ik het graag zien, iedereen zijn eigen waarheid die mag wankelen en vervormen tijdens interactie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: