Logees II

30 jan

….

Aardige man die mij verzekert dat het een heel laat wespenjaar is met erg agressieve wespen. Niet onverstandig dus om een professional te bellen. Hij trekt zijn pak aan, vertrekt naar boven en spuit zowel de vliering als de slurf vol poeder. Ik spiek vanuit ons slaapkamerraam, maar zie uitsluitend een koperen buisje de slurf in verdwijnen. Nu een weekje wachten en als er dan nog geluid is, gewoon weer bellen. Inmiddels vind ik wespen allang niet meer nuttig, maar vooral eng. Steeds grotere exemplaren verschijnen wit of stuiptrekkend in de kamers, voelsprieten komen vanuit alle plafondlampen, stopcontacten en afgedekte niet gebruikte elektra gaten. Het zoemen klinkt nijdig. Ik besef dat de vliering doorloopt naar onze slaapkamer en gescheiden wordt van de tweede vliering door een muur met zeer veel gaten. De beesten kunnen dus overal zitten. Ik bedenk een nieuwe toepassing van plastic vershoudfolie, nadat alle voorhanden zijnde visitekaartjes tussen kieren zijn gepropt. Het plastic gaat om de lampen. Elke dag liggen er meer wespen in de lampenkappen, vaak nog levend. Een nest kan tot 3.000 wespen bevatten. Brrrr….. lang leve het platteland.

Na een week nog steeds zoemend geknaag op zijn kamer. De ongediertebestrijder belooft er op woensdag te zijn. Week twee gaat in. Hij is verbaasd over het geluid en spuit nog een keer het nest vol.

“Dat nest”, vertelt hij: “Heeft de omvang van vier voetballen. Da’s best groot.”

Chips dat betekent weer een week wachten en dochter op onze kamer. Zij vindt het prachtig. Geen van de kinderen durft de kamer van mijn zoon te betreden, mijn echtgenoot wel en ik uitsluitend om te luisteren. Het lijkt stiller dus de stofzuiger werkt het eerste massagraf weg. Zo kan ik direct zien of de nieuwe laag poeder nieuwe slachtoffers maakt. En ja hoor, na drie dagen nog steeds gezoem, vooral uit de lampenkap op de kamer van zoonlief. Er zitten zo’n vijf wespen in, waarvan een stuk of drie mega exemplaren. Vooral als het licht aan gaat, gaan ze los. Het zoemen klinkt dan oorverdovend.

Week drie; er liggen dertig dode wespen op de grond, vijftien zitten in de lampenkap en die zijn heel actief. Ik durf de vliering op en zie minstens vijfhonderd dode wespen en een mega grijze bal. Massagraf twee verwijder ik met een zaklamp dicht in de buurt. En … ik hoor nog steeds knagen. Snel het luik weer dicht.

Maandag bel ik de ongediertebestrijder weer met de vraag: ‘hoe lang ze nog actief zijn?’

“Tsja, jij hebt echt een heel taai volkje getroffen. Wacht tot donderdag en als je dan nog iets ziet of hoort, dan kom ik weer.” Ik zit gelaten beneden en lees dat koninginnen overwinteren door zich met hun kaken vast te bijten in hout. Ze worden dan in het voorjaar wakker. Het terug verhuizen naar de stad komt nu rap dichterbij.

Column over het leven op het platteland als recht geaard stadsmens. Dit maal in twee delen, omdat we het hier hebben over een zeer hardnekkig volkje. Deel I kun je teruglezen, handig om daar te beginnen ;-). In februari weer nieuwe columns. 

2 Reacties naar “Logees II”

  1. Ellen Kvpp 30 januari 2017 bij 21:25 #

    Sorry hoor, maar ik zie een taalfout in dit laatste stukje (ik moet helaas bekennen dat ik door allerlei omstandigheden al een tijdje je stukjes niet heb kunnen lezen, dus hartstikke schuldig…). Er staat: “ik besef me”. Deze fout wordt de laatste tijd heel veel gemaakt in teksten. Het moet zijn: “ik besef” of “ik ben me ervan bewust”.

  2. Maartje Pierhagen 31 januari 2017 bij 09:43 #

    Thnx, leerzaam. Tijd is wellicht het meest kostbare dat wij momenteel bezitten, dus ik waardeer het zeer dat je mij er wat van schenkt. Tot ooit..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: