Logees I

23 jan

“Mam, ik hoor geknaag.”

Mijn zoon van 14 heeft wel vaker geen zin om naar bed te gaan, dus ik doe het af met: ‘Ik zet morgen een muizenval dan zal het wel over zijn’.

Hij geeft op en gaat slapen, want muizen huizen graag op zijn vliering, zeker als het kouder wordt.

’s Nachts verwijder ik een mega wesp uit de badkamer. Er gaat geen licht branden. Wel zeg ik wat bibberig tegen mijn echtgenoot dat dit toch wel echt een hele grote was. Hij verklaart me voor gek dat ik het beest niet dood. Tsja, het zat in mijn opvoeding: ‘Wespen zijn nuttig, die mag je niet zomaar doodslaan. Bovendien worden ze agressief als je mist.’ Genoeg dreiging in die educatieve opmerkingen om te leren hoe je een wesp met een plastic beker en papier vangt en vrij laat. Heel nuttig op het platteland en ook toepasbaar bij spinnen en langpootmuggen.

De volgende morgen zitten er in elke slaapkamer wespen en dikke zwarte vliegen. Als ik stil sta, hoor ook ik knagen in de kamer van mijn zoon. Het geluid doet me denken aan het geluid dat ik al de hele zomer bij de schuur hoor. Ik laat alle wespen naar buiten, schrijf op de boodschappenlijst ‘muizenval’ en denk er niet meer aan.

Dezelfde dag, na de voetbaltraining zegt mijn zoon: “Ma zou het geen nest zijn?”

“Nest? Hoezo nest? De vogels broeden in mei, misschien juni, het is eind september.” Ik begrijp hem niet.

“Nee, een wespennest. Op mijn zolder, weet je nog?” zucht mijn zoon geërgerd.

Eenmaal thuis lopen we om het huis heen. En ja hoor, daar hangt een grijze slurf net boven het Franse balkonnetje. We tellen zo’n dertig wespen die in en uit vliegen, dat lijkt behapbaar. Binnen zitten er ook weer een stuk of acht. Op zijn kamer hoor ik nu een aanzwellend zoemend geknaag.

‘Shit’. Dat wordt de kamer vergrendelen.

Zoonlief slaapt vanaf dan op de kamer van de jongste, de jongste bij ons en de middelste op haar eigen kamer. Maandag google ik wespenbestrijding en mijn gemeente. Ik kom direct op de ongediertebestrijdingspagina van mijn gemeente uit. Nee dus, het is een commerciële webverwijzer. Het kan me niet schelen, de gemeente vergoedt toch niet. Dinsdag komt de lokale held van de ongediertebestrijding.

…..  wordt vervolgd ….

Column over het leven op het platteland als recht geaard stadsmens. Dit maal in twee delen, omdat we het hier hebben over een zeer hardnekkig volkje. Maandag 30 januari 20.30 uur deel II.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: