Kat

16 jan

‘Sluipmoordenaar’ kopte de krant. Mijn krimi antennes gingen in de ontvangst stand. Maar al na twee zinnen bleek dat het niet ging om een sappig verhaal over een mens, maar dat we op onze hoede moeten zijn voor een huisdier. Voor de kat welteverstaan. ‘Want’, aldus de expert: ‘de vogelpopulatie loopt hard terug nu er teveel katten rondlopen in Nederland. Niet alleen is het aantal katten nog nooit zo hoog geweest, ook het aantal dat kleinere dieren aanvalt, is enorm gestegen’.

Het verband tussen meer katten en meer dode vogels zie ik niet meteen. Zeker als je weet dat specifieke vogelziekten doodsoorzaak nummer één zijn bij de vliegende slachtoffers. Ik zie wel een verband tussen meer stadskatten en meer dode vogels. In een land waar de kattencafés oprukken, lijkt het niet onlogisch dat er veel verwende katten zijn. En verwende dieren gaan zich vervelen. En wat doen dieren die zich vervelen? Juist, die bedenken spelletjes die net niet mogen, maar wel aandacht trekken. Van een expert bijvoorbeeld. Eén die goed kan tellen. En wat is er nou leuker om een echte geuzennaam te krijgen: ‘sluipmoordenaar’. Prachtig toch, de stadskat lacht in haar pootje.

Maar de hardwerkende plattelandskat dan? Wat draagt die bij aan het predikaat ‘sluipmoordenaar’? Na wat rondvragen blijkt de plattelandskat voor de meesten toch een dier met de nuttige gewoonte om muizen te verjagen. Veelal huizend in de schuur is zijn bestaan bijna net zo belangrijk als dat van de waakhond. ‘Ja ze jongen makkelijk. Dus je hebt zo nieuwe. Da’s handig want die houden het hooi schoon. Dat kun je van een goede waakhond niet zeggen.’ Uiteraard vergist de kat zich wel eens en legt een nachtegaal voor de schuurdeur. Maar aldus een buur: ‘dat zijn bijna altijd de zieke exemplaren’.

Dus alhier introduceer ik graag de term ‘euthanasie kat’ voor de plattelandskat, die ook wel een graantje mee wil pikken van de beruchte geuzenstatus van zijn stadsgenoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: