Rubbertjes

30 nov

“Dat wil je niet, hè: gasluchten rond je tent” zegt de buurman die de opstandige gasfles-afdichter er wel af krijgt. “Je kunt het verwachten hè, ze lopen leeg. En nu helemaal hè, zo in de winter.”

Blijkbaar is het in mei nog winter op Texel. En onze twee oudbakken exemplaren ontberen rubbertjes. Zij willen het, geheel begrijpelijk, ‘zonder’ doen en luchten zich uitbundig. Wat na een krappe week zonder bezetting heeft geleid tot een penetrante zweetlucht.

“Maar pakt die nieuwe gasfles nou maar en zorg dat je rubbertjes krijgt bij het vullen van die flessen.”

Buurman is al onderweg naar de eigen caravan wanneer hij nog even stil staat, zijn hoofd draait en mij goelijk aankijkt: “Ohhh en aandraaien tegendraads hè. Nooit zoals bij kranen van je afdraaien, da werkt nie.”

Monter vervolgt hij zijn weg, mij in verwarring achterlatend. Want hoe vul je zo’n ding? En waar vind ik ‘rubbertjes’?

De lokale fietsenmaker weet raad: “Twee stuks bijvullen? Zoooo, drukke winter gehad zeker? Ik ben zo klaar.” Vanachter de fietsenschuur hoor ik hem mompelen: “Ach nee ik zie het al: de rubbertjes, vergeten die toeristen altijd. Ja, dan plant dat gas zich lekker voort.”

Bij het afrekenen, schuift hij beschroomd twee rubbertjes over de toonbank. “Mmmm, het is verstandig dat u voortaan de rubbertjes controleert. Die van u waren versleten. Ik heb er nieuwe op gedaan, maar deze krijgt u erbij voor het geval dat.” Hij knipoogt: “wel linksom aandraaien”. Met rode konen verlaat ik de fietsenschuur. Mijn fantasie is op hol.

20160731_175031

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: