Polder Blues V

21 nov

Ik kijk niet. Nog niet. Ik huil. Met gieren. Rudy, mijn broer en haar geliefde, is de laatste die mij kan troosten.

Rudy is naast mij neergeknield. Ik duw hem weg. Hij gaat iets verderop zitten.

Wachten doet hij al zijn hele leven. Mij achternalopen ook.

Eva voelt de bas, de donkere trilling die zorgt voor haar kolkende bloed. Ze wacht niet langer op Lieve. Ze moet dansen. Met een verbluffend lenige zwaai belandt ze op de dansvloer. De omstanders vormen haar publiek, een enkeling gebaart boos vanwege haar abrupte aanwezigheid. Het deert haar niet. De vloer is minder gevoelig, waardoor ze moet opletten waar en wanneer ze haar voeten plaatst. Het helpt om naar de anderen te kijken, ze volgt, zweet, geniet.

Rudy tekent met een takje figuren in het zand. Langzaam ontstaat een mozaïek. Handen vangen vogels, egels spiesen kabouters, sterren verslinden vissen. Ergens diep in hem schuilt een barbaars getalenteerd tekentalent, een andere ik, één die nooit uitgelaten wordt. Alleen het bier weet de deur op een kier te krijgen.

Afbladderende blauwe nagellak, rafelende teennagels, oranje slippers; de voeten pletten zijn slangenkuil. Hij wil het stokje in een voet steken, het bloed zien stromen, er mee tekenen. De voet beweegt, veegt en draait. Het mozaïek is niet meer. Zijn wil om te vragen: ‘Waarom? Wat is er?’ ontbreekt, net als de wil om boos te worden. Met gebogen hoofd blijft hij zitten. De slippers van Lieve vertrekken zonder uitleg.

Deel V van VIII. De Polder blues kun je elke dag om 17.30 uur verwachten. 

 

Origineel ingezonden voor Lowlands schrijfwedstrijd, 4 mei 2016. Niets meer van vernomen… maar nu exclusief voor jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: