Zodra mijn vingers de djembé raken, ben ik in gesprek

29 okt

‘Hoe houd je het vol?’ is mijn eerste gedachte als ik een interview probeer te plannen met Cheikh Diop. Hij staat bekend als begenadigd djembé speler en beschouwt Zwolle als zijn thuisbasis. Een wereldartiest, die toch genoodzaakt is om bij de CelaVita te werken: ‘Ja, alleen de ochtenden en nachten hoor, in de middag geef ik les. En soms treed ik op. Oké eerlijk; eigenlijk elk weekend nu. Maar dat is met de familie hè, lekker eten, beetje spelen. Net thuiskomen in Dakar’. Een man die veel reist, een echtgenote en een ex heeft, in meerdere bands speelt en vier kinderen grootbrengt. Het duizelt me, vooral omdat hij er zeer relaxt onder blijft. Kopje thee, langzaam praten, veel handgebaren en pas na drie kwartier: ‘Och ik had al weg moeten zijn.’    

cheikhdiop_zwolsepeperz

Naam: Cheikh Diop

Geboorteland: Senegal, Dakar

Nederland: sinds 2000 (1997 was tijdelijk), woonachtig in Zwolle sinds 2007

Het geluid van Zwolle: de piepende treinrails

Mooiste plek: Het podium van het Odeon theater

Voorbeeld: Youssou N’Dour, de Michael Jackson van Afrika volgens Cheikh

Grootste missie: Laten zien dat Afrika muziek, dans, vreugde, natuur en liefde is.

Waarom Nederland: ‘Ik zag heel lang geleden de Nescafé reclame. Die reclame speelde op de Dam in Amsterdam. Ik dacht: daar moet ik zijn, wat een open mensen. En jullie speelden toen topvoetbal in de vrolijke kleur oranje. Daar werd ik als voetbalfan heel blij van.’

Waarom Zwolle: Rust, vriendelijke mensen die mij helpen en mensen die open staan voor muziek. Amsterdam en Den Haag zijn te groot, te onrustig. In Zwolle word ik niet afgeleid, hier voelen mensen als familie.

Ik vraag hem hoe het komt dat hij zo rustig is. Hij antwoordt: ‘Wij Afrikanen willen graag delen, samenwerken aan genoeg eten voor de hele familie. Onze moeder en vader helpen. De Nederlanders hebben mij opgenomen als familie en dus probeer ik ook hier te geven en maar een klein beetje te nemen. Vooral in Zwolle is dat gevoel van delen heel groot en dat maakt rustig.’ Als we in het gesprek komen op tolerantie en godsdienst, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat zijn strenge islamitische opvoeding ook geholpen heeft om rust te nemen. Misschien zelfs om rust te respecteren.

Lees het hele interview voor Zwolse Peperz met Cheikh Diop op Zwolse Peperz fotografie: Jarno Kraayvanger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: