De Q is in de maand

27 apr

Ik knijp in mijn arm. Zei de dame van het bemiddelingsbureau nou echt dat zij graag een IQ test wil doen? Zijn mijn CV, enorme netwerk, motivatiebrief en referenties niet afdoende? Redelijk verbijsterd, staar ik in de hoorn. Ik beeld me in wie er aan de andere kant zit. Vast een jong ambitieus net afgestudeerd meisje die nu verveeld tussen haar tanden peutert. De zoveelste zzp-er die een opdracht zoekt bij de overheid. En nu het economisch tij tegen zit, mogen wij zzp-ers alleen nog via de bekende bemiddelingsbureaus naar binnen. Knarsetandend, ga ik akkoord. Voor mij is dit nieuw, normaal kom ik rechtstreeks binnen.

Ach, na 25 jaar is zo´n test wellicht wel heel goed voor me. Meewarig stem ik in, leg de telefoon neer en surf naar een of andere zeer geheime url. Hoe moeilijk kan dit zijn? Vol energie start ik, om bij vraag dertig volledig in te kakken. Ik surf weg om bij te komen. Wat waren ook al weer die andere Q´s? Ik ontdek het EQ (emotionele) en het SQ (spirituele intelligentie). De een geeft aan hoe maatschappelijk succesvol je bent, hoe goed je de emoties van jezelf en anderen kunt interpreteren en gebruiken. De andere bepaalt hoe succesvol verbindend je kunt denken en zingevingvragen kunt oplossen. Heel belangrijk om teams te laten excelleren. Ik doe snel de gratis beschikbare korte internettesten en scoor hoog. Top, nu snel terug naar mijn IQ test. Oeps die wil niet meer verder, de tijd is op.

Ik bel met het bemiddelingsbureau en krijg nu een meneer aan de lijn. Nee, geen punt, ze wissen de test. Jazeker ik kan hem opnieuw maken. EQ en SQ? Nee, dat is moeilijk te meten. Of vrouwen niet beter scoren op de ´E´ en de ´S´ in plaats van op de harde ´I´? De meneer zwijgt, uiteindelijk geeft hij toe dat hij dat eigenlijk niet weet. En of dan meer mannen geplaatst worden? Ja, dat wel, maar dat heeft meer te maken met beschikbaarheid. Ik weet genoeg, dit is niet het bureau voor mij.

De IQ-test heb ik meerdere malen gemaakt, de uitkomst werd steeds beter. De opdracht kreeg ik niet. Maar ik voel me oppermachtig. Ik heb alle Q´s in de pocket. Als dat geen concurrentie voordeel is, dan weet ik het niet meer.

verschenen: 27-4-2011 op importante.nl,  projectbureau voor de vrouwelijke ambitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: