(con)fusion

31 mrt

Diversiteit, wat een term. Ooit over nagedacht? In een land dat geregeerd wordt door de media, is dit te negatief voor woorden. Het woord ‘Diversiteit’ benadrukt namelijk uiterlijke en individuele verschillen. En laten we het nou net hebben over gehandicapten, allochtonen en vrouwen. Groepen die altijd al vanwege hun uiterlijk beoordeeld worden. Consistent dat wel. Maar persoonlijk lijkt het mij een drama als ik vanwege een diversiteitregel op een beslispositie kom. Hoe getalenteerd ook, ik blijf ‘die omhoog gepromoveerde’. Zal nooit het respect van mijn medewerkers of collega bestuurders krijgen, want ‘zij hebben er hard voor gewerkt’.

Nee, ik pleit voor Fusion. In koken en muziek al jaren een bekende manier om verschillende stijlen te combineren tot een nieuw gerecht of muziekgenre dat verrast en vernieuwd. Wil elk bedrijf dat niet? Hoe zou het kunnen werken:

1. Scout talent onder medewerkers (dat kan in het voetbal ook)

2. Vorm een talententeam (Fusen),

3. Geef het team een tijdgelimiteerde opdracht met beperkte ingrediënten

4. Stuur en informeer het team

5. Omarm de geformuleerde oplossing(en) en voer deze door

6. Communiceer de invloed van deze oplossing in het bedrijf

De Fusion Talenten komen een aantal keer per jaar samen in 1 of wisselend samengestelde teams. Zij worden uitgedaagd vernieuwende oplossingen te genereren voor bedrijfskritische problemen. Afhankelijk van het succes van de oplossing worden zij beloond. Fusion Talenten worden gescout op basis van het benodigde talent voor de uit te voeren opdracht en gemonitord op hun talent. Deze manier van managen gaat uit van ‘samenwerken’, ‘talentontwikkeling’ en ‘ondernemerschap’. Het uiterlijk doet niet ter zake, het gaat om doorzettingsvermogen, moed en inlevingsvermogen. Het scheelt externe consultants, verhoogt de liefde voor het bedrijf en getuigt van respect voor het kunnen van het individu.

Verwarrend? Ja, want er zijn geen quota te behalen of subsidies beschikbaar. Vernieuwend? Nee en ja, er zijn al tal van management development en trainee programma’s, maar weinig echte talentprogramma’s die het ondernemerschap stimuleren. Waarom doorvoeren? Omdat Nederland zo weer een toppositie kan krijgen in ‘vernieuwend managen’ en het bedrijfsleven minder afhankelijk wordt van extern in te huren kennis (consultants, vooral gemeengoed bij overheden). Opleidingen blijven belangrijk, maar de mogelijkheden tot zelfontplooiing en carrière succes bij de eigen baas zijn niet meer alleen afhankelijk van dit papiertje. Stimuleer de selfmade man en woman door ze uit te dagen en te belonen.

Gepubliceerd in Lof Magazine, maart 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: